De blijde boodschap!

Inleiding.

Het jaar 2024 loopt naar het einde. Er is in de wereld veel gebeurd het afgelopen jaar. De aanhoudende en escalerende oorlog tussen Rusland en Oekraïne. En natuurlijk de ontwikkelingen in en rondom Israël met de wereldwijde gevolgen: een schrikbarende toename van antisemitisme. Ook de maatschappelijke, politieke en kerkelijke /geestelijke ontwikkelingen houden ons bezig.
Omstandigheden waarin wij leven. Waarin wij ons geloof in Jezus Christus persoonlijk en als gemeente willen uitdragen. Wij hebben een boodschap voor de wereld. Voor de mensen om ons heen: WIJ HEBBEN EEN BLIJDE BOODSCHAP!
Als ik in de Bijbel (HSV) deze beide woorden in combinatie opzoek, dan komen er slechts 2 plaatsen in het OT naar voren:

Psalm 40 : 10  Ik breng de blijde boodschap van de gerechtigheid in de grote gemeente; zie, mijn lippen belet ik niet. Ú, HEERE, weet het!

Jesaja 61 : 1 De Geest van de Heere HEERE is op Mij, omdat de HEERE Mij gezalfd heeft om een blijde boodschap te brengen aan de zachtmoedigen. Hij heeft Mij gezonden om te verbinden de gebrokenen van hart,……..
Het brengen van een blijde boodschap door David en Jesaja.

In de Bijbel zien we dat als er een belangrijke boodschap gebracht wordt, dit vaak door een engel gebeurt. Het Grieks voor boodschapper is “angelos“. In onze taal engel. Een engel is dus een boodschapper of bode.

Een toepasselijk voorbeeld voor de komende tijd is de boodschap van de engel Gabriël aan Maria.
De opdrachtgever van deze boodschap is God.

Lukas 1 : 26 In de zesde maand werd de engel Gabriël door God gezonden naar een stad in Galilea, waarvan de naam Nazareth was,
27. naar een maagd die ondertrouwd was met een man, van wie de naam Jozef was, uit het huis van David; en de naam van de maagd was Maria.
28. En toen de engel bij haar binnengekomen was, zei hij: Wees gegroet, begenadigde. De Heere is met u. U bent gezegend onder de vrouwen.

En dan komt de boodschap:
Lukas 1:30 En de engel zei tegen haar: Wees niet bevreesd, Maria, want u hebt genade gevonden bij God.
31. En zie, u zult zwanger worden en een Zoon baren en u zult Hem de Naam Jezus geven.
32. Hij zal groot zijn en de Zoon van de Allerhoogste genoemd worden, en God, de Heere, zal Hem de troon van Zijn vader David geven,
33. en Hij zal over het huis van Jakob Koning zijn tot in eeuwigheid en aan Zijn Koninkrijk zal geen einde komen.

Wat is de reactie van Maria?
Zij is verheugt en laat een lofzang horen o.a. met de woorden: Lukas 1 : 46 En Maria zei: Mijn ziel maakt de Heere groot, 47. en mijn geest verheugt zich in God, mijn Zaligmaker,….

De blijdschap van Maria over de boodschap is groot.

Ook de herders kregen een boodschap te horen van een engel, die niet met name genoemd wordt.
Lukas 2 : 10 En de engel zei tegen hen: Wees niet bevreesd, want zie, ik verkondig u grote blijdschap, die voor heel het volk wezen zal, 11. namelijk dat heden voor u geboren is de Zaligmaker, in de stad van David; Hij is Christus, de Heere.

Dan volgt de reactie van de herders als ze getuige zijn geweest van de boodschap. Lukas 2 : 20 En de herders keerden terug en zij verheerlijkten en loofden God om alles wat zij gehoord en gezien hadden, zoals tot hen gesproken was.
Het blijde nieuws in de voorgaande Bijbelteksten uit Lukas brengt vreugde voort.

Een aangepaste boodschap

Zoals in de inleiding al aangegeven, heeft de wereld op dit moment te maken met veel verontrustende boodschappen. Via nieuws en sociale media. Is er dan nog wel ruimte in deze lawaaierige en snelle tijd voor de blijde boodschap? Een boodschap die spreekt over verlossing van zonde en het ontvangen van nieuw leven door Jezus Christus, de zoon van God. De Bijbel spreekt over de tijdsgeest in de laatste dagen. Dat mensen niet meer open staan voor de gezonde leer.

Dat zelfs kerken de gezonde leer loslaten en er alleen nog een humanitaire, op de mens gerichte boodschap overblijft. Waarin de begrippen zonde en bekering op de achtergrond komen of zelfs verdwijnen. Niet het nuchtere verstand, maar het goede gevoel is daarbij leidend. Degenen die aan de gezonde leer vasthouden, worden daarbij veroordeeld als zijnde intolerant en liefdeloos.
Het geloof is uit het horen zegt apostel Paulus. Maar het lijkt wel of men horende doof is. En de ernst van de blijde boodschap is groot! Het gaat om je behoud voor het eeuwige leven. De zogenaamde aangepaste boodschap is het type van de gemeente te Laodicea, een lauwe gemeente genoemd in het Bijbelboek Openbaring (Opb. 3 : 14 etc.).

Een boodschap van volharding
Maar broeders en zusters, wij geven de moed niet op. Paulus spoort ons aan als hij in 2 Timotheüs 4 : 2 het volgende doorgeeft:predik het Woord. Volhard daarin, gelegen of ongelegen. Weerleg, bestraf, vermaan, en dat met alle geduld en onderricht.
3. Want er zal een tijd komen dat zij de gezonde leer niet zullen verdragen, maar dat zij zullen zoeken wat het gehoor streelt, en voor zichzelf leraars zullen verzamelen overeenkomstig hun eigen begeerten.
4. Ze zullen hun gehoor van de waarheid afkeren en zich keren tot verzinsels.
5. Maar u, wees nuchter in alles. Lijd verdrukkingen. Doe het werk van een evangelist. Vervul uw dienstwerk ten volle.

Dit gedeelte spreekt ook over de aangepaste boodschap. Het is eigenlijk een voorzegging van Paulus. Dit betekent dat wij ons niet moeten verbazen als genoemde dingen in onze tijd gebeuren. Misschien zult u denken dat deze ontwikkelingen niet bijdragen tot een blijde boodschap. Waar blijft de blijdschap voor ons die de boodschap moeten brengen?
Voor ons geldt, dat als we Christus volgen, dit ook lijden met zich meebrengt. Ondanks dat mogen we ons verblijden. 1 Petrus 4:13 Maar verblijd u naar de mate waarin u gemeenschap hebt aan het lijden van Christus, opdat u zich ook in de openbaring van Zijn heerlijkheid mag verblijden en verheugen.

Een goede boodschap
Wij mogen niet alleen een blijde, maar ook goede boodschap brengen. Deze boodschap is zowel voor de Jood als de Griek. We lezen dit in de Romeinenbrief:
Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het Evangelie van Christus, want het is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook voor de Griek.

De Israëlieten die nu wonen in hun historische land hebben het moeilijk op dit moment. Wij mogen voor hen bidden. Dat ook in deze moeilijke tijd zij mogen ontdekken wie hun Messias is, de zoon van Maria een geboren Jood. Hij is de zoon van God, de God van Abraham, Izaäk en Jacob. Jesaja spreekt over de goede boodschap in hoofdstuk 52 dat over de Verlossing van Israël gaat. Er komt nog veel lijden voor Israël, maar God zal verlossing schenken aan Zijn volk, Zijn oogappel.
Het gaat over het goede tegenover het kwade. In de wereld zien we dat kwaad als goed gezien wordt: een omgekeerde werkelijkheid. Men heeft ook de leugen liever dan de Waarheid.

Jesaja 52 : 7 Hoe lieflijk zijn op de bergen de voeten van hem die het goede boodschapt, die vrede laat horen, die een goede boodschap brengt van het goede, die heil laat horen, die tegen Sion zegt: Uw God is Koning.

Een boodschap van hoop
De omstandigheden in de wereld kunnen ons in verwarring brengen. Laten we daarom ons oog gericht houden op Jezus Christus! De hoop voor Israël  en de gemeente. Hij geeft een toekomst vol van hoop. Is dat niet een blijde boodschap!

Romeinen 15:13
De God nu van de hoop moge u vervullen
met alle blijdschap en vrede in het geloven,
opdat u overvloedig bent in de hoop,
door de kracht van de Heilige Geest.

Broeder Cor Schaafsma